Melkveebedrijf

Koeien eten o.a. mais. Zie hier hoe de mais wordt opgeslagen in een grote kuilbult.

U bent te gast bij Theo, Oda en Daan Langeveldt in hartje Groesbeek. Een melkveebedrijf dat naast de hoofdinkomsten van melk een neventak heeft als minicamping. Melkveebedrijf  "De Hoge Hof" is al ruim 300 jaar een familiebedrijf. Het melkveebedrijf is met de minicamping verweven en Theo, Oda en Daan staan altijd voor u klaar en leren u graag wat nieuws. Het bedrijf telt ongeveer 120 melkkoeien en 90 stuks jongvee. Het overgrote deel van de koeien zijn zwart bonte Holsteiners. De melkkoeien en het jongvee worden in twee moderne stallen gehouden. Neem gerust een kijkje in de stallen en zie van dichtbij hoe een echt melkveebedrijf werkt. Het zal u nog verbazen wat daar allemaal bij komt kijken. Altijd al een koe willen melken of kalfjes willen voeren? Dat kan allemaal op 'De Hoge Hof '.

De camping heeft door haar aparte ligging een schitterend uitzicht over Groesbeek en de Duitse bossen. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Dit geldt ook voor de eeuwenoude tamme kastanjes die naast het woonhuis staan. Deze vijf reuzen stammen uit 1883 en zijn een foto waard.  


De productie word meestal per koe per jaar gemeten. Dit is een belangrijk gegeven voor de ondernemer. Bij ons geven de koeien ongeveer 9000 kg melk per jaar. Een koe begint met melk geven direct nadat het een kalf gebaard heeft. Daarna is de koe in productie voor ongeveer 300 dagen. Dan wordt de koe 'droog gezet'. De koe geeft dan geen melk meer. We stoppen met melken 2 maanden voordat de koe moet afkalveren. Zodra de koe weer heeft gekalfd begint het weer van voor af aan. De gemiddelde leeftijd van een koe op ons bedrijf is ongeveer 5 jaar. Dit verschilt sterk per bedrijf. Wist u dat een koe wel 25 jaar kan worden? Gemiddeld krijgt een koe dan 4 tot 5 keer een kalf.